Ortakiai virtuvėse kiek dažnai reik valyti?

Ortakių valymas nuo riebalų

Ortakiai virtuvėse kiek dažnai reik valyti?

Labai stengiamės išmokyti savo klientus valyti gaubtus ir ortakius, kad jie galėtų apsisaugoti nuo gaisro. Daugelis restoranų nežino, kokios yra priešgaisrinės saugos taisyklės ar kaip tinkamai valyti virtuvės vėdinimo sistemas (ortakius), todėl stengiamės padėti suprasti ir apmokyti.

Jei nevalysite virtuvės vėdinimo sistemos, gali susikaupti riebalai ir kilti gaisras. Jis taip pat gali platinti ligas, pelėsius, grybus ir bakterijas.

Jei komercinės virtuvės išmetimo/ištraukimo sistema neveikia tinkamai arba yra nešvari, virtuvėje gali atsirasti dūmų, garų ir blogų kvapų.

Kai išleidžiami garai, jie gali palikti daug riebalų. Šis tepalas gali kauptis filtruose, gaubtuose, ortakiuose ir ventiliatoriuose ir gali būti labai degus. Tai viena iš pagrindinių gaisrų restoranuose priežasčių. Dėl nešvarių sistemų ventiliatorius gali dirbti sunkiau ir sunaudoti daugiau elektros energijos nei reikia, be to, gali atsirasti nemalonus kvapas.

Riebalų valymas

Įstatymas reikalauja, kad visos Lietuvos komercinės virtuvės būtų išvalytos nuo riebalų vėdinimo sistemos. Tai apima restoranus, ligonines, viešbučius, darbuotojų valgyklas ir vaikų darželius. Vėdinimo sistema padeda pašalinti iš pastato garus ir dūmus.

Iš krosnelės išmetamosios dujos gali palikti riebalų sankaupas vėdinimo sistemoje. Tai gali kelti gaisro pavojų tiek restorane, tiek namuose.  Taigi ortakių valymas nuo riebalų yra labai svarbus procesas, kurio neturėtų užmiršti kiekvienas virtuvės savininkas.

Statistika restoranuose

Kas trečias restorano gaisras kyla dėl virtuvės vėdinimo sistemos riebalų. Dažnas scenarijus yra toks, kai liepsna iš viryklės uždega filtrus virš viryklės gaubte. Įjungus išmetimo ventiliatorių, jis įtraukia oro srautą ir liepsną į kanalą. Tada daug riebalų susikaupia ortakio viduje ir veikia kaip kuras, todėl ugnis išplinta ortakyje. Jis gali pasiekti stogo ventiliatorių arba užsidegti bet kuriame tarpiniame aukšte, taip išplisdamas gaisro pavojų į kitas patalpas.

Patarimai restoranams dėl gartraukių ir ortakių sistemų

Svarbu reguliariai valyti vėdinimo sistemą virtuvėje. Tai turėtų atlikti profesionalas ir laiku. Kambarių darbuotojai, restorano vadovai ir savininkai ne visada gali būti šalia, kai tai daroma, todėl jie turi pasitikėti paslaugų teikėju, kad tai atliktų teisingai.

Svarbu, kad gartraukių ir ortakių valikliai pateiktų ataskaitas, kuriose būtų parodyta, kaip ta vieta atrodė prieš valant ir kaip po jos. Tokiu būdu galite matyti pagerėjimą ir žinoti, kad darbas atliktas gerai. Ataskaitoje taip pat turėtų būti visos svarbios pastabos ar rekomendacijos jūsų sistemai tose srityse, kurios nėra matomos arba sunkiai pasiekiamos. Draudimo atstovai ir priešgaisrinės saugos inspektoriai gali reikalauti išsamių darbų atlikimo pažymų ir ataskaitų, pateiktų klientams.

šaltinis: https://en.wikipedia.org/wiki/Kitchen

Patiko? Pasidalink